Het verleden

Exterieur Bakkerij Enzlin.jpg

In 1906 begon Nanning George Enzlin een bakkerij aan de Huizerweg en bakte naast brood en koek ook de beroemde sportbeschuiten. Al snel verscheen er een bord op de gevel met de tekst: Sportbeschuit fabriek. Het werd een begrip.

Sportbeschuit fabriek
bord faber.jpg
foto Enzlin.jpg

N. George Enzlin

Advertentie enzlin.jpg

De bakkerij aan de Huizerweg floreerde, zo goed zelfs dat er aan de voorzijde bij de winkel, een lunchroom gemaakt werd. Een woord dat in Blaricum nog maar weinig mensen gehoord hadden in die tijd. Ebele Faber kwam te werken in de bakkerij en gaandeweg nam hij deze over van zijn pleegvader Nanning George Enzlin. 

 

De lunchroom liep goed en werd een goede bron van inkomsten voor Faber. Daar viel de kost beter te verdienen dan in de bakkerij. 

Lunchroom Enzlin
Zaal Enzlin
Kunstzaal Enzlin

In het begin van de jaren twintig werd de bakkerij omgebouwd tot ‘Zaal Enzlin’. Hier werden feesten gegeven, maar ook toneel- en filmvoorstellingen. De 'Kunstzaal' werd een begrip in Blaricum en omstreken.

dappere dodo.jpg

Programmaboekje uit 1938 van Bert Brugman met zijn Marionetten-Theater in Kunstzaal Enzlin

Bert Brugman werd vooral bekend met Dappere Dodo

Volle bak in Enzlin

Zaal Faber

Na de oorlog werd de naam omgedoopt in Zaal Faber. Naast feesten en bijeenkomsten traden er ook bekende artiesten op zoals o.a. Piet Muyselaar en Willy Walden.

Snip_en_Snap cmyk.png

Bekijk hier de korte documentaire over de geschiedenis van Het Theater. Han Peekel interviewt een aantal mensen die meer vertellen over het verleden en over de toekomst van Het Theater.

b42c2ed411780f9516ff77b8b3c9a925_XL.jpg

Blaricumse bejaarden dineren, zelfs op het toneel

Barpersoneel (1951)

Feestvierders

Blaricumse gemengd koor (1951)

heren op podium.jpg

Brandweer Blaricum in zaal Faber, toegesproken door burgermeester van Ogtrop (1955)

De afscheidnemers v.l.n.r. :

Tinus Zeegers

Henk v.d. Koot sr.

Herman Krijnen

Bertus Speller

Peter Gieskes

De nieuwkomers v.l.n.r.:

Gerrit Borsen

Bep Roest

Ben Albers

Bertus v.d. Bergh

Henk Calis

en commandant

H. Haandrikman 

De succesvolle muzikale jaren

Een nieuw tijdperk brak aan. Het theater verdween en Dirk Verwey en Dan Campagne starten in het pand met de Soundpush Studio. Later nam Frans Mijts de leiding over. Daarna volgde Jaap Eggermont, die de inmiddels beroemde studio eind jaren tachtig over deed aan Rob en Ferdi Bolland. Zij doopten de Soundpush studio om in de Bolland Studio’s.  

In de studio periode van de Huizerweg 13 hebben heel wat beroemde ‘namen’ rondgelopen en zijn er heel veel grote (internationale) hits ontstaan. Voor menig muziekliefhebber een heilige plek.

Een kijkje in de keuken van de SoundPush Studio te Blaricum! Je ziet John de Mol sr. als opnameleider! De techniek is in handen van een nog zeer jonge Dick Bakker.

soundpush2.jpg

De grote studio, waar straks de theaterzaal weer komt.

opname studio .jpg

'Drumhok'

'Zanghok'